Lys kan forklares på mange måder. Men da lys rent faktisk er usynligt, indtil det rammer noget, kan det være svært at forholde sig til. Jeg vil prøve at forklare det nedenfor, uden en masse tekniske udtryk.
Øjet der ser
Lyset opfattes som bekendt af øjet, der fungerer som en slags kamera linse og sender synsindtrykket videre til hjernen, hvor det bliver til et billede. Det der kommer ind gennem linsen er naturligvis meget vigtigt for det der opfattes. Vi påvirkes på alle måder af lyset og indtrykket, det kan have indvirkning både fysisk og psykisk.
Lys der generer øjet
Pupillen i øjet er følsom. Den lukker kun den mængde af lys ind, vi har brug for. Hvis der er mere lys end vi har brug for, vil det give en blænding og vi ser dårligere. Fx en modkørende bil eller en der tænder kabinelyset i bilen. En blænding er egentlig en for stor kontrast, tag fx et stearinlys i et mørkt rum. Det blænder selv om der ikke er meget lys. Står der 20 stearinlys blænder de ikke da kontrasten er meget mindre. Derfor er det vigtigt ikke at kunne se lyskilder i lamper, da de skaber for stor kontrast. En god måde at teste det på er, at holde en hånd op og skygge for lyset. Man kan ligefrem mærke at øjet slapper af når blændingen fjernes. Man skal ikke glemme indirekte blænding. En refleksion af lys i fx skrivebordet, skærmen eller et hvidt spisebord derhjemme. Hvis man tænker på lyset som en billardkugle, vil indgangsvinkel være lig med udgangsvinkel og den skal ikke ramme øjet.
Farven i lyset
Der findes varmt lys og koldt lys. Da lys påvirker vores følelser, er det forskelligt hvad vi finder os bedst tilpas i. De fleste mennesker heroppe nord på, er vant til at lyset kommer fra glødepærer og længere tilbage i tiden, fra ild. Derudover står solen laver på himlen heroppe i norden og derfor vil den være mere farvet af atmosfæren den skal skinne gennem. Mange føler de koldere (mere blå lys) lidt ubehageligt og klinisk.